Professionelt renseri i Nordre Frihavnsgade

12 September 2022
admin

editorial

Tørrensning er en professionel rensningsproces, hvor der anvendes opløsningsmidler i stedet for vand til at fjerne snavs og pletter fra tøj og stoffer. Det er et populært valg til sarte genstande som f.eks. brudekjoler og fint sengetøj, fordi det hjælper med at bevare stoffet og farven.

I denne artikel vil vi diskutere renseriets historie, de forskellige typer opløsningsmidler, der anvendes i processen, og hvordan du skal passe på dit tøj, efter at det er blevet renset.

Hvad er tørrensning?

Tørrensning er ikke en ny opfindelse; det første registrerede tilfælde af tørrensning var i begyndelsen af 1800-tallet. Den franske kemiker Jean Baptiste Jolly opdagede, at han kunne rense tekstiler ved hjælp af naphtha, et petroleumsprodukt.

Denne metode vandt hurtigt indpas, og i midten af det 19. århundrede var der over 500 renserier i drift alene i Paris. Processen spredte sig til andre lande, og i begyndelsen af det 20. århundrede havde de fleste større byer mindst ét renseri.

renseri Nordre Frihavnsgade

Hvordan renses tøjet på et renseri?

De mest almindelige opløsningsmidler, der anvendes i renserier, er perchlorethylen (også kendt som “perc”) og kulbrinte. Perc er en farveløs og lugtfri væske, der er effektiv til at fjerne pletter og snavs fra tøj. Kulbrinte er et mindre almindeligt anvendt opløsningsmiddel, men det er ved at blive mere og mere populært, fordi det er mindre giftigt end perc.

Når du tager dit tøj med til renseriet, bliver det lagt i en maskine, der ligner en stor vaskemaskine. Maskinen bruger opløsningsmidler til at rense tøjet og centrifugerer det derefter for at fjerne det overskydende opløsningsmiddel. Tøjet hænges derefter til tørre.

Tørrensning er ikke kun effektiv, men også skånsom mod sarte stoffer – noget, som man ikke kan sige om håndvask eller maskinvask. Desuden er det med til at bevare tøjets farve ved at forhindre, at det falmer og bløder. Tørrensning fjerner også pletter og snavs mere effektivt end nogen af de to metoder. Find dit renseri i Nordre Frihavnsgade på www.janmikkelsen.dk.

Flere Nyheder