For afbalanceret dine dæk for din egen sikkerheds skyld

02 August 2021
Anders Lundtang Hansen

Hjulet er jo formentlig en af menneskehedens ældste opfindelser, men der findes faktisk kulturer, der ikke opfandt hjulet separat for sig i sin tid!

Det kan lyde langt ude, men det er faktisk sandt, at den indlysende tanke ikke slog ned i folk uafhængigt af hinanden verden over med lidt tidsforskydning, og det beviser tidligere kulturer i Sydamerika blandt andet.

Men når man ser på de gamle udgaver af hjulet gennem tiden, så har det også været nogle ujævne typer, som der kunne bumpe på vejen, have huller i sig, hvor de ikke skulle være, og generelt ikke være helt jævne hele vejen rundt.

Det måtte man så bare leve med, for man havde brug for hjulet til mange former af transport.

Man skal faktisk helt frem til moderne tider, hvor man opfandt maskiner til at lave hjul på samlebånd, der var tjekket efter med ferm teknik, der kunne slå fast, at var hjulene runde hele vejen rundt.

Hjulafbalancering er bare så vigtigt

Det er nok ikke noget, som almindelige mennesker lige tænker over, når de drøner rundt i deres hverdagsbiler på dæk, der er meget runde i det, hvor man næsten skal bruge et mikroskop for at se ujævnhederne på dem.

Men dækmønster skal der være, så der er bedre vejgreb, hvorfor hjulet ikke må vær helt glat, som man ellers skulle tro – det er faktisk ulovligt!

Så når man sidder i sin bil med god affjedring, så tænker man måske ikke lige over, at der kan være lidt ubalance i ens dæk, så de ikke fungerer helt ens.

Derfor er det noget, som man skal sørge for at få tjekket det rette sted, og det kan man jo gøre, mens man alligevel overvejer amerikaner polering i Haderslev som en anden service.

Det kan nemlig gå helt galt, hvis man ikke sørger for at få det gjort i god nok tid.

Flere Nyheder